Groene daken met sedummatten info & voordelen.

Wat is een sedumdak met sedummatten?

Een extensief groendak of sedummat is een mat met vegetatie dat min of meer zelf in stand blijft en dat zichzelf verder kan ontwikkelen en onderhouden. Met behulp van sedummatten kan van bijna elk dak een groendak gemaakt worden. De matten bestaan ​​uit meerdere soorten sedums, waardoor van het vroege voorjaar tot het late najaar verschillende kleuren het dak sieren.

Niet alleen op het dak maar ook in de tuin zijn sedummatten een populair item. Door het directe resultaat en de decoratieve uitstraling geven ze de tuin een prachtig uitzicht. Er groeit geen onkruid en koude en warmte hebben er geen invloed op. De constructie is heel eenvoudig: matten afrollen, op maat snijden en voor het eerst wat water geven. Geniet direct van een kleurrijke en groenblijvende tuin.

Alle voordelen van Sedum voor een groendak op een rij:

  • Sedum heeft zeer ondiepe wortels, een belangrijke vereiste voor een extensief groendak gezien de geringe diepte van de substraatlaag.
  • Sedum is een lichtgewicht methode om een ​​groendak te realiseren, dankzij de geringe diepte van de substraatlaag.
  • Sedum is bestand tegen droogte, bijvoorbeeld in zeer hete zomers.
  • Sedum is gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig water en voedingsstoffen nodig.
  • Sedum is zeer goed bestand tegen ziekten en insectenplagen.
  • Sedum heeft een groot aanpassingsvermogen onder extreme weersomstandigheden.

De esthetiek van gebouwen verbeteren

Door slim gebruik te maken van een groendak kunnen grote en kleine gebouwen opgaan in een omringend groen landschap, waardoor de impact op de directe omgeving tot een minimum wordt beperkt. Groene daken kunnen worden gebruikt om lelijke platte daken op uitbreidingen, garages, schuren etc. te verzachten, waardoor ze gemakkelijker opgaan in hun omgeving. Waar een gebouw zich in een meer stedelijk landschap bevindt, kan de toevoeging van een groendak een zeer welkom groen intermezzo introduceren in een zwaar bebouwde omgeving, waar weinig groen is, wat op de een of andere manier het verlies van een eerder groener landschap.