Vloerverwarming kopen voor in een huis
In de winter als het koud is, wil je het liefst thuiskomen in een lekker warm huis. Een koude vloer is dan niet fijn. De oplossing hiervoor is een vloerverwarming. Als je nooit meer op een koude vloer wil lopen in huis moet je een vloerverwarming kopen. Een vloerverwarming wordt verwerkt in de vloer. Het concept is erg oud, de Romeinen maakten namelijk al gebruik van vloerverwarmingen. Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingen. Zo heb je een watergedragen en een elektrische vloerverwarming. Binnen de elektrische vloerverwarmingen zijn er nog meer opties. Een groot voordeel van een vloerverwarming is dat het in de vloer zit. Hierdoor heb je geen apparaat in de kamer, zoals je bij een normale radiator wel zou hebben.
Watergedragen vloerverwarming
Een watergedragen vloerverwarming bestaat uit verwarmingsbuizen die in de vloer zijn verwerkt. Door deze verwarmingsbuizen stroomt water, vandaar ‘watergedragen’ vloerverwarming. Het warme water wordt vanaf de bron naar de verdeler geleid. De verdeler laat het vervolgens doorstromen de verwarmingsbuizen in. De buizen kunnen worden aangesloten op een CV-installatie, een stadsverwarming of zelfs een waterpomp. Over het algemeen worden watergedragen vloerverwarmingen geplaatst in nieuwbouwhuizen. Het is dan ook lastig een watergedragen vloerverwarming te plaatsen in een al bestaande vloer. Een watergedragen vloerverwarming kopen is dus het beste wanneer de vloer nog moet worden gemaakt in bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis.
Elektrische vloerverwarming kopen
Een elektrische vloerverwarming kopen gebeurt vaker bij huizen met al bestaande vloeren. De verschillende vormen van elektrische vloerverwarming kunnen dan ook makkelijk worden geplaatst onder een al bestaande houten, tegel- of laminaatvloer. Een voorbeeld van een elektrische vloerverwarming is de elektrische mat. Dit is een dunne mat van ongeveer 4 millimeter waar dunne kabels zigzaggend in zijn aangebracht. De kabels zelf zijn 2 tot 3 millimeter dik. Deze matten worden vaak direct onder het oppervlak van bijvoorbeeld een tegelvloer gelegd. Ook is er de elektrische dekvloerkabel. Deze kabels zijn ongeveer 5 tot 8 millimeter dik. De onderlinge afstand van de kabel kan zelf worden bepaald, hierdoor kan je zelf bepalen hoeveel vermogen per vierkante meter vloeroppervlak wordt geïnstalleerd. Daarnaast is er nog een vloerverwarmingsfolie die als bijverwarming kan worden gebruikt. Deze flinterdunne folie wordt gebruikt onder houten, parket en laminaatvloeren.
Geschiedenis van de vloerverwarming
In het Romeinse Rijk werd er al gebruikt gemaakt van een vloerverwarming. Deze soort vloerverwarmingen werkten op het feit dat hete lucht opstijgt. Bij de Romeinen vond je vooral vloerverwarmingen in badplaatsen en thermen, maar later ook in private woningen. Onder de gehele vloer werd een holle ruimte gemaakt. In deze holle ruimte werd rook geleid wat van een centrale vuurplaats afkwam. De rook steeg omhoog en gaf warmte af aan het plafond, de vloer van de ruimte erboven. De vloer geleide vervolgens deze warmte. De rook werd door middel van vier schoorstenen die zich in de hoeken van de ruimte bevonden weer naar buiten geleid. Ook in Korea bestond er iets als een vloerverwarming. Het enige verschil was dat de rook die in Korea werd gebruikt, afkwam van de vuurplaats in de keuken. Een vloerverwarming kopen van deze vorm gaat helaas niet meer.