Wat is een notariswoning?
Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen, de rijtjeswoning, de jaren 30 woning, 2 onder een kap en natuurlijk dus ook de notariswoning. Wanneer je op zoek bent naar een woning zie je deze namen dus steeds opnieuw voorbij komen op de website van de makelaar maar wat houdt een notariswoning nou eigenlijk in en wil je dit wel? Daarbij kan je een notariswoning bouwen voor het geval je dit graag wilt. Voordat je een huis gaat kopen of laten bouwen is het dus verstandig om te weten wat welk huis inhoudt en of je dit graag wilt.
De geschiedenis van de notariswoning
De naam notariswoning komt natuurlijk niet uit het niks. Deze woning is namelijk rond 1910 ontworpen door een architect in samenwerking met een notaris. Het doel hiervan was dat er een woning zou komen die het zowel toelaat om er te wonen maar ook om er een kantoorruimte te hebben. Hierdoor is het mogelijk om zowel te werken als te wonen op dezelfde locatie. Tegenwoordig is het een stuk normaler om notariswoningen te zien. Deze ruime huizen zie je op plekken waar er genoeg ruimte is om ze te bouwen maar ook om te leven. Daarbij zijn er wel wat punten verandert in tegenstelling met vroeger.
Hoe ziet een notariswoning er uit?
Wanneer je opzoek bent naar een klassieke en tijdloze woning, is een notariswoning dus eigenlijk de perfecte optie voor je. Je kan een notariswoning herkennen door de strakke basislijnen, symmetrische vormen, gecentreerde entree en smalle en lange luiken. Deze huizen zijn groot omdat ze vroeger dus voor meerdere redenen werden gebruikt, maar tegenwoordig hoeft dit niet meer. Je kan ook een notariswoning bouwen als je graag een grote woning hebt, je hoeft hier niet perse een kantoorruimte in verwerken, dit kan ook een extra leefruimte zijn. Ook van binnen hebben deze woningen een klassieke stijl.