Hoe een keuken ontwerpen? Wij hebben het antwoord 

Je kan op verschillende manieren een nieuwe keuken kopen. Je kan naar de winkel, inspiratie blogs lezen en met configurators aan de slag gaan. Configurators zijn doorgaans online tools die je gratis kan gebruiken om een keuken samen te stellen. Je hebt keuze uit alle mogelijkheden, materialen en kleuren die beschikbaar zijn en op die manier kan je een keuken ontwerpen. Als je hiermee aan de slag wilt gaan hebben wij nog een paar handige tips voor je. 

Online tools gebruiken voor je keuken ontwerpen  

De meeste aanbieders hebben een website waar je informatie kan lezen over keukens. Vaak kan je ook inspiratie opdoen en aan de slag met een gratis online configurator. De configurator geeft je de mogelijkheid om een keuken te ontwerpen en om het ontwerp uiteindelijk bespreekbaar te maken met een adviseur of een verkoper. Op die manier kan je in alle rust de opties bekijken en een eerste ontwerp maken.  

De truc is om meerdere keuken ontwerpen te maken en deze op te slaan. Door te spelen met de configurator kan je tot nieuwe inzichten komen en uiteindelijk de juiste keuzes maken. Je droomkeuken is in dat opzicht maar een aantal clicks van je verwijderd.  

Goed opmeten 

Voordat je met de tools aan de slag gaat, is het slim om eerst de maten te weten. Meet dus eerst alles goed op voordat je de maten invoert in de configurator. Anders maak je een ontwerp dat helemaal niet past als je besluit om de keuken die je gemaakt hebt te bestellen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Daarnaast moet je tijdens het ontwerp ook rekening houden met de bewegingsruimte die je wilt of hebt, zodat je de keuken ook gebruiksvriendelijk maakt. Het laatste wat je wilt is dat je geen ruimte hebt om te bewegen als je bijvoorbeeld een pan onderuit de keukenkast wilt pakken.  

Keuken ontwerpen: maak een wensenlijst 

Een andere tip die we voor je hebben is om een wensenlijstje te maken. Het wensenlijstje helpt je namelijk om controle te houden over de keuzes die je maakt. Wees je ervan bewust dat je in de configurator alles kunt aanklikken wat je wilt, maar soms schrik je van het eindresultaat en dan met name van de prijs. Hoe meer opties en mogelijkheden je kiest, des te hoger het prijskaartje wordt. 

Met een wensenlijstje kan je veel makkelijker keuzes maken tussen wat je echt nodig hebt en wat je wenst. Als je merkt dat je ver boven het budget komt, kun je als eerste de onderdelen en opties schrappen die je wel wenst, maar niet per se nodig hebt. Dat maakt ook weer ruimte vrij voor dingen die je wel nodig hebt, maar nog niet in je ontwerp hebt meegenomen. Op die manier kom je uiteindelijk op een goede balans en een droomkeuken die toch voor een groot deel aan je wensen voldoet. 

The final step 

De laatste stap is om je ontwerp mee te nemen naar de winkel of om een gesprek met een verkoper of adviseur in te plannen wanneer een keuken ontwerpen op de agenda staat. Op die manier wordt het ontwerp getoetst en kan er eventueel gesproken worden over je bestelling.