Waarom een knopcilinder zo handig is!
Wil je een nieuw slot voor jouw buitendeur aanschaffen? Dan is een knopcilinder zeker een aanrader. Deze biedt veel gemak en bovendien ook een optimale beveiliging. Wij vertellen jou hier alle voordelen van, de soorten cilindersloten met knop die er zijn en welke jij moet kiezen.
De voordelen ervan
Het eerste voordeel van een cilinderslot met knop is dat hij een optimale beveiliging biedt. Zo heb je ze met SKG 2 en 3 keurmerk. Zo weet je zeker dat inbrekers minder snel of niet in jouw woning komen. Daarnaast vergrendelt de knopcilinder ook automatisch als je de deur dichttrekt. Bovendien biedt een cilinderslot met knop gemak, aangezien je de deur vanaf de binnenkant zo kan openen zonder sleutel. Dat is handig voor als er visite, een pakketbezorger of iemand anders aan de deur staat en je even snel de deur wilt openen. Hierdoor ben je niet uren naar de juiste sleutel aan het zoeken en voorkom je irritatie en gestress.
Daarnaast hebben de meeste knopcilinders een vervangbare knop. Dat is ideaal voor als deze versleten is of je een andere knop wilt, omdat je hem niet meer mooi vindt. Ook kan je van een dubbele cilinder een knopcilinder maken, waarvoor je diverse onderdelen kan aanschaffen. Verder is met de knopcilinder gelijksluiting mogelijk, als je deze van hetzelfde merk aanschaft als alle andere cilindersloten in jouw woning. Zo kan je alle deuren in jouw woning met één en dezelfde sleutel bedienen. Een cilinderslot met knop is daarnaast ook te combineren met een halve en dubbele cilinder, waarbij hij alsnog gelijksluitend is. Daarnaast heb je halve knopcilinders, die ideaal zijn als bijzetslot, voor kastdeuren, kluizen en opbergruimtes.
Als laatste zijn knopcilinders ook sterke sloten. Zo gaan ze lang mee, zeker als je ze goed onderhoudt. Spray ze dus elk jaar minimaal 1 keer in met speciaal slotspray. WD-40 werkt maar tijdelijk, dus dit is sterk af te raden. Als je dat gebruikt, gaat de vuiligheid namelijk niet uit het slot en werkt het cilinderslot maar tijdelijk soepel. Plaats daarnaast ook kerntrekbeslag, aangezien je dan inbrekers ook echt afschrikt. Zo zullen ze minder snel een inbraakpoging doen en heb jij een gerust en veilig gevoel. Bovendien blijft jouw deur en slot hierdoor langer onbeschadigd.
Soorten knopcilinders
Knopcilinders zijn er daarnaast in diverse soorten. Zo heb je ze in verschillende modellen. Een Buva cilinderslot met knop ziet er anders uit dan een M&C knopcilinder. Bovendien zijn de M&C knopcilinders voorzien van een certificaat en een Buva cilinderslot niet. Met dat certificaat kunnen er niet zomaar cilinders en sleutels bijgemaakt worden, alleen op vertoon van die pas bij een geautoriseerde dealer. Dat is ideaal voor als je jouw sleutels uitleent als je op vakantie, naar het werk of een dagje weggaat. De schoonmaker, tuinman, de buren of oppas kunnen zo niet de sleutels namaken.
Daarnaast heb je knopcilinders met keer-, snij- en kartelsleutel. Een keersleutel heeft als voordeel dat je hem op twee manieren in het slot kan doen en er twee sleutels tegelijk in het slot kunnen. Een kartel- en snijsleutel kunnen er maar op één manier in. Verder heeft de snijsleutel als nadeel dat deze jouw broek of een ander kledingstuk kan beschadigen, let hier dus op. De keersleutel kan eventueel ook met een gekleurd kapje besteld worden, deze heb je bij de M&C Color+. Zo kan je de sleutels ook eenvoudig onderscheiden van elkaar en raak je niet in de war met huisgenoten. Bovendien valt hij meer op als je hem kwijtraakt.
Ook heb je cilindersloten met knop met SKG 2 of 3 keurmerk. Een knopcilinder SKG** is minimaal 3 minuten beveiligd tegen bijna alle inbraakmethodes, behalve kerntrekken. Een uitzondering is de M&C Matrix met SKG**, deze is wel kerntrekbeveiligd. Een SKG*** cilinderslot met knop is minimaal 5 minuten beveiligd tegen alle voorkomende inbraakmethodes, ook kerntrekken. Kerntrekken is namelijk een zeer populaire inbraakmethode in Nederland, omdat weinig woningen ertegen beveiligd zijn, het een simpel uit te voeren methode is en in slechts 1 minuut gebeurd is.
Welke moet ik kiezen?
Wil je een cilinderslot met knop aanschaffen, dan dien je deze in de juiste maat te bestellen. Het cilinderslot moet namelijk wel op jouw deur passen. Meet hiervoor de lengte van het oude cilinderslot. Dit doe je door te meten vanaf het midden van het boutgat naar links en naar rechts. Je hebt dan bijvoorbeeld 32/32, dat is 32 millimeter links en 32 millimeter rechts. Vervolgens kan je het beste kiezen voor een knopcilinder met SKG 3 sterren of met SKG 2 sterren en kerntrekbeveiliging. Schaf eventueel ook kerntrekbeslag aan. Zo weet je zeker dat inbrekers niet zomaar binnenkomen.
Vervolgens kan je het beste kijken van welk merk alle andere cilindersloten bij jou in huis zijn, zodat gelijksluiting mogelijk is. Zo is de kans kleiner dat je jouw sleutel kwijtraakt en loop je niet met een zware sleutelbos. Kies ook voor een cilinderslot met knop met de gewenste sleutel. Wil je een snij-, kartel-, of keersleutel in eventueel een bepaalde kleur? Als je daar een antwoord op hebt kan je het juiste cilinderslot met knop bestellen. Kies ook het gewenste aantal sleutels. Heb je een deur met brievenbus of glas, dan zal je voor een dubbele cilinder of cilinder met anti manipulatieknop moeten kiezen. Dit aangezien inbrekers dan niet zomaar de knop om kunnen draaien via de brievenbus en/of via het glas kunnen zien dat je een knopcilinder op de deur hebt.
Wat is een anti manipulatie knop dan precies? Dat is een draaiknop met daarop allemaal kleine drukknopjes of één drukknop. Je moet dus een extra handeling doen om de deur te openen. Bovendien ben je met deze knop meteen voorzien van kinderbeveiliging, aangezien kinderen de deur niet zomaar kunnen openen. Nu je weet wat de voordelen van een cilinderslot met knop zijn en welke je moet aanschaffen, kan je zelf aan de slag gaan.